Unregistered Member
sign up
 Login

Username

Password

Forget Password?

Free Register

 Main Page
 Event
 Article
 Photo Album
 Market Place
 Sign-Up

Article

 HEAVY_66cycling • 1 year ago • 512 viewed


BASIKAL ( Bahan Pengetahuan sahaja)

Basikal
ialah sejeniskenderaan berkuasa manusiayang mempunyai duarodayang dipasang kerangka. Diperkenalkan buat pertama kali diEropahpadaabad ke-19, basikal telah berkembang dengan begitu pantas menjadi reka bentuk biasa pada hari ini. Berjumlah melebihi 1,000,000,000[1]di seluruh dunia pada hari ini, basikal memberikan satu carapengangkutanyang utama di banyak kawasan serta sebagai bentuk pengangkutanrekreasiyang popular di kawasan yang lain.
Basikal ialah salah satu daripadarekaanmanusiayang ketara. Bentuk dan tatarajah asas bagi rangka, roda, pengayuh, tempat duduk, dan hendal tidak banyak bertukar sejak modelpemacu rantaipertama diperkembangkan di sekitar1885[2], walaupun banyak perbaikan perincian yang penting telah dibuat, khususnya kebelakangan ini, dengan menggunakan bahan-bahan moden danreka bentuk terbantu komputer(CAD).
Basikal telah memberikan kesan yang penting terhadap sejarah dalam alambudayadanperindustrian. Pada tahun-tahun yang awal, pembinaan basikal mempergunakanteknologiyang sedia ada; pada masa kebelakangan ini, teknologi basikal sebaliknya telah menyumbang kepada bidang-bidang yang lebih baru.

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

BreakingAway - Copyright © 2001-2014 Virtual Fusion (0238980-U). All rights reserved